Sürdürülebilir Bağış ve Finansman Politikaları

Üniversitemiz, temel öğretim ve araştırma hedefleri önemli ölçüde araştırma fonları ile desteklenen, küresel, dışa dönük bir üniversitedir. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yatırım finansmanı hazine ve öz gelir kaynaklarından sağlanmaktadır. Üniversitemizde araştırma imkanları, özgelir destekli projelerin (Bilimsel araştırma Pojesi-BAP) yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, TÜBİTAK, TÜSEB, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,  İzmir Kalkınma Ajansı, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı gibi kurumların destekleri ile de gerçekleşmektedir.

Dokuz Eylül Üniversitesi için çeşitli kaynaklardan sağlanan finansman kabul edilmektedir ve üniversite misyonu olan ‘Gerçekleştirdiği eğitim ve bilimsel araştırmalar yoluyla insanlığın ekonomik, kültürel ve sosyal zenginliğini artırmaktır’ ilkesini gerçekleştirmek için gereklidir. Bağışlardan kaynaklanan fonlar   burslar ve öğretim görevlerinin araştırma projeleri başta olmak üzere mevcut veya yeni tesislerin finansmanına kadar birçok farklı alana katkıda bulunmaktadır. Üniversite, finansmanın akademik özgürlüğü etkilememesini veya potansiyel çıkar çatışmaları yaratmamasını, başka bir şekilde üniversitenin itibarına zarar vermemesini sağlamayı dikkate alır. İtibar sorunları ve Üniversitenin daha geniş çıkarlarını dikkate almanın yanı sıra, bağışlardan kaynaklı fonlar ve bunların kullanımları, Üniversite tarafından sorumlulukları ışığında gözden geçirilir. Bu nedenle, bağış fonları ancak Üniversitede karar verme üzerinde bir etkisi olmayacaksa, öğretim ve araştırma hedeflerine müdahale etmeyecekse, Üniversitenin itibarına zarar vermeyecekse ve   Üniversite veya üyelerinden herhangi birinin yasa dışı, uygunsuz veya etik olmayan davranışlarda bulunmasına yol açmayacaksa talep edilir veya kabul edilir.

Bu kapsamda Üniversitemiz aşağıdaki Kanunların gereklerine uyacağını beyan eder.

• 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu
  • Yıl Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ve Ekleri
  • 2547 Sayılı Yüksek Öğrenim Kanunu
  • 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu