Ulaşım

Ulaşım

Üniversitenin sahip olduğu ve yönettiği DEU kampüslerinde 88 araç bulunmaktadır. DEÜ kampüslerindeki günlük motorlu taşıt sayısı 3816’dır. Kampüsteki tahmini toplam nüfus 73.024’tür. Bu nedenle toplam taşıt sayısının (yanmalı motorlu otomobil ve motosiklet) toplam kampüs nüfusuna oranı 0,052 olarak hesaplanmıştır.

Servis hizmetleri

Dokuz Eylül Üniversitesi kampüs içi ulaşımı ücretsiz ring servisleri ile sağlamaktadır. Kampüs giriş ve çıkış kapıları arasında sürekli ve düzenli olarak ring seferleri öğrenci ve personel için ücretsizdir. Hareket sıklığı 10-20 dk olan servisler, sabah 07.40 – gece 23.00 arasında hizmet vermektedir.

DEÜ kampüslerinde Servis Hizmetleri

 

Kampüslerde Sıfır Emisyonlu Araç (ZEV) politikası

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Tınaztepe Yerleşkesi’nde elektrikli scooter hizmetine başlamıştır. İlk etapta Tınaztepe Yerleşkesi girişinde ve yemekhane önünde oluşturulan istasyonlara 50 adet scooter yerleştirilmiştir. DEÜ Tınaztepe Yerleşkesi’nde yer alan bu emisyonsuz araçlar, çevreci yapıları ile kampüs ulaşımında alternatif olmuştur Elektrikli scooterlar, 24 saat hizmet vermekte ve Tınaztepe Yerleşkemizde kısa mesafe hareketlerin geleneksel araçlar yerine çevreci mobil araçlar ile gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.

Tınaztepe Kampüsünde Elektrikli Scooterlar

Uygulama ve Araştırma Hastanesinde Taşıma Yapan Elektrikli Araba

 

Toplam park alanı

Dokuz Eylül Üniversitesi yerleşkelerindeki toplam park alanı 40.000 m2 olarak raporlanmıştır. Toplam otopark alanının toplam kampüs alanına oranı % 0,71 olarak hesaplanmıştır.

Kampüslerdeki park alanını sınırlama veya azaltma programları

Kampüslerdeki otopark alanları hem öğrenciler hem de personel için sınırlıdır Üniversiteye yeni fakülteler ve birimler eklenmesine ve üniversitenin nüfusu artmasına rağmen DEÜ’de park alanlarının kapasitesi 2017 yılından bu yana aynı kalmıştır ve sadece kayıtlı kişiler arabalarıyla kampüse ve park alanlarına girebilmektedir. DEÜ kampüs servisleri ve toplu taşıma araçları da yer almaktadır, ancak kampüsler içinde park etmemektedir.

Dokuz Eylül Üniversitesi, kampüslerinde araç trafiğinde yaşanan sorunları gidermek, güvenliği sağlamak ve park alanlarını sınırlandırmak için 2016 yılından bu yana Hızlı Geçiş Sistemini (DE-HGS) kullanılmaktadır. Buna göre akıllı kart başvurusu ve hızlı geçiş sistemi kuponu alan öğrenci ve personel araçlarıyla kampüse giriş yapabilmektedir.

DEÜ Kampüslerinde Sınırlı ve Kontrollü Park Alanları

 

Kampüslere Özel Araçların Kontrollü Girişleri

 

Yerleşke otopark alanlarından sadece araçlarına geçiş etiketi ile kayıt yaptıranlar girebilmekte olup, geçiş etiketleri için 2016 yılından itibaren caydırıcı bir ücret uygulanmaktadır. Son üç yıldan bu yana kampüslerdeki park oranı %10’dan fazla küçülmüştür. Otopark alanı daha önce 86900 m2 iken 2021 yılına kadar bu alan 40000 m2‘ye düşürülmüştür ki bu da DEÜ kampüslerinde otopark alanında %54 azalma olduğu anlamına gelmektedir. Otoparklar toplam kampüs arazisinin sadece %0,71’ini oluşturmaktadır.

Kampüs Giriş Bariyer Sistemi HGS (Kampüs Otopark İzni)

 

Kampüs Servis alanları ve Otostop Noktaları

 

Bisiklet ve Scooter Park alanları

 

DEÜ Kampüslerinde Bisiklet Yolları

 

Kampüslerdeki özel araçları azaltmaya yönelik girişimler

DEU, şehrin her yerine yayılmış kampüsleri olan bir üniversitedir. Üniversite yönetimi yerel yöneticilerle sürekli iletişim halinde olup, belediyeye ait toplu taşıma araçları kampüs kapılarına kadar hizmet vermektedir. DEÜ’nün en büyük yerleşkesi olan Tınaztepe yerleşkesinin doğu girişi, toplu taşıma araçlarının son durağıdır. Bu da üniversiteye ulaşımı büyük ölçüde kolaylaştırmakta ve bireysel araç kullanımını azaltmaktadır.

Dokuz Eylül Üniversitesi kampüslerinde servis ring hizmeti bulunmakta olup, servis ringleri 10-20 dakika aralıklarla hareket etmektedir. Servisler ücretsizdir.

DEU kampüsüne girişler öğrenciler ve personel için ücretsizdir. Araç girişlerinde öğrenci ve personel üniversitenin kimlik kartını kullanmaktadır. Bunun için üniversite tarafından yayınlanan “Kurumsal Kimlik Kartı Ve Araç Geçiş Sistemi Yönergesi” bulunmaktadır. Bunun dışında kampüs giriş sisteminin öğrenci ve personel araçlarını tanımasını sağlayan hızlı geçiş sistemi mevcuttur. Hızlı geçiş sistemi için satın alınan ve araca eklenen bilet için belirli bir ücret ödenir. Sistemi sadece öğrenciler ve personel kullanabilmektedir.

 

DEÜ Yerleşkelerinde Yerleşkeye Giriş Kısıtlamasına dair Görüntüler

 

Kampüslerdeki park alanları hem öğrenciler hem de personel için sınırlı alana sahiptir. Kampüs genelindeki otopark alanlarına giriş akıllı kart veya HGS (hızlı geçiş sistemi) ile sunulmaktadır. Çeşitli ziyaret amacıyla gelen araçlar güvenlik noktalarına kimliklerini bırakarak ziyaretçi kartı almaktadırlar.

Yerleşkelerde sıfır emisyonlu araçlar aktif olup kampüslerde kullanıma hazır olarak tutulmaktadır. Bisikleti tercih edenler için 15 Temmuz Sağlık ve Sanat Kampüsü’nde bisiklet yolu mevcuttur.

DEÜ Kampüslerinde Sınırlı Park Alanları

 

Servis Ring ve Otostop Noktaları

 

Kampüslerdeki yaya yolları

Dokuz Eylül Üniversitesi, yayaların ve bisikletlilerin güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde seyahat etmesini sağlamak ve amacıyla DEÜ Yaya ve Bisikletliler Beyannamesi’ne yayınlamıştır.

DEÜ yerleşkelerinde yaya yolları geniş alanlara yayılmış ve aktif olarak kullanılmaktadır ve teknik olarak tamamı araç yollarından ayrılmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Kampüslerinde her noktaya yaya yolları ile ulaşım mümkündür.

Yayaları sıcak ve/veya yağışlı hava koşullarından korumak için yaya yollarında özel bariyerler bulunmaktadır. Yaya yolları araç yollarına göre biraz daha yüksekte yapılmıştır. Engelliler için özel olarak tasarlanmış rampalar, engelli dostu yönlendirme taşları ve hassas yüzeyler bulunmaktadır.

Tınaztepe Kampüsünde Yaya Yolları

 

15 Temmuz Sağlık ve Sanat Yerleşkesinde Yaya Yolları