Sıfır Karbon Hedefi


Dokuz Eylül Üniversitesi kuruluşundan bu yana enerji verimliliğini arttırmayı ve karbon emisyonunu azaltmayı hedef alan uygulamalar içindedir. Bu durum, binaların inşaasının yoğun cam cephe kullanımıyla başlamaktadır. Güneşten tüm gün faydalanılmasını hedefleyen bu uygulama ile gün içinde aydınlatmaya ihtiyaç duyulmamaktadır.

Üniversite, atık yönetimi konusunda atık azaltımı, yeniden kullanımı ve geri dönüşümü önceleyen tutumu ile ön plandadır. Kağıt atıkların azaltılması için dijitalleşme, kampüslerdeki tüm geri dönüştürülebilir atıkların lisanslı firmalar aracılığı ile ekonomiye kazandırılması, biyobozunur atıkların kompostlaştırma yolu ile faydalı materyallere dönüştürülmesi uygulamaları sürekli ve aktiftir.

Üniversitede enerji tasarruflu cihazların kullanımının her geçen gün artarak yaygınlaştırılması, aydınlatmada tüm yenilemelerde LED ışıkların kullanılması, yerleşkelerde bakım,  onarım ve tedbir uygulamalarının herhangi bir enerji kaybına izin vermeden gerçekleştirilmesi söz konusudur.  Bunun yanı sıra tüm bina içi sıcaklıklar kış ayları konfor sıcaklığının 10C altına düşürülecek şekilde iç ortam sıcaklığının ısınma sezonunda en fazla 210C olması sağlanmaktadır.

Üniversitemizin de tabi olduğu 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununa göre toplam inşaat alanı en az on bin metrekare veya yıllık toplam enerji tüketimi iki yüz elli TEP ve üzeri olan kamu kesimi binaları için Enerji Etüdü Raporu Hazırlanması- Enerji Yöneticiliği – Enerji Kimlik Belgesi Projeleri gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda enerji tasarrufuna dair alınacak aksiyonlar netleştirilmektedir.

Üniversitenin çevreci projeleri süreklilik içinde devam etmektedir. Dokuz Eylül Üniversitesi tüm kampüslerinde yaygın olarak kullanılmak üzere “Akıllı Çardak” projesini başlatmıştır. Sürdürülebilir kampüsler için çevre dostu ve temiz enerjiye sahip bu yapılar, üniversite öğrencilerinin kullanımına yönelik olarak hazırlanmış olup, öğrencilerin ders saatleri dışında vakit geçirdikleri kampüs alanlarındaki ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olacaktır. Çardakların altındaki banklar, güneş panelleri ile elektrik üretecek, içindeki pillerle akıllı cihazlar için şarj istasyonu görevi görecek ve wi-fi bağlantısı ile öğrencilere hizmet verecek. Akıllı çardaklar, Üniversitemiz Teknik Atölyelerinde imalat sırasında %40 oranında geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılarak üretilmektedir.

Üniversitenin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanımı İnciraltı kampüsünün bir kısmında jeotermal enerji kullanımı ile başlamıştır. Üniversitenin çevreci tutumu 2022 Mart döneminde başlayan Güneş Enerjisi Projesi ile devam etmektedir. Güneş enerji panellerin kurulumunun mevcut durumda %87 si tamamlanmış olup, projenin tam kapasite üretime geçmesi ile GES kaynaklı elektrik  üretimi,  üniversitenin bütün birimleri dahil olmak üzere, kısa vadede yıllık harcadığı elektrik enerjisinin  % 83 ünü karşılayacaktır. 2022 yılından itibaren yenilenebilir enerji dönüşümleriyle, karbon emisyonunun daha yüksek bir ivmeyle düşeceği öngörülmektedir. Bu süreçte, yenilenebilir enerji kaynaklarının zenginleştirilmesinin yanı sıra, üniversitemizin sürdürülebilirliği ön planda tutan çevre stratejileriyle, yıllık ortalama %25-30 arasında sağlanabilecek düşüşler hedeflenmekte, sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefi 2049 olarak öngörülmektedir.