Su tasarrufu programı uygulaması
Tınaztepe Yerleşkesi’nde Teknik Atölyeler tarafından 48 ton kapasiteli yağmur suyu toplama rezervuarı kullanılmaktadır. Şu anda 60 m x 6 m (360 m2) çatıya sahip olan atölyelerdeki rezervuar dört adet şiddetli yağmurda dolmaktadır. Yeşil alanlarında 40 adet zeytin ve meyve ağaçları bulunmakta ve hasat edilen su bu ağaçları yaklaşık üç ay boyunca sulamalarını sağlamaktadır. Tınaztepe Yerleşkesinin yağmur suyu toplama kapasitesi fizibilite çalışması çerçevesinde hesaplanmış olup, Kasım-Mart ayları arasında 102.000 m2′lik çatı alanlarından verimli bir şekilde toplanabilecek net yağışın 26.000 m3‘e kadar çıkacağı tespit edilmiştir. Bu miktar kuru sezonda Tınaztepe yerleşkesindeki 150.000 m2 yeşil alanın 7 hafta (haftada 25 mm) sulanması için yeterli olacaktır. DEÜ, Tınaztepe Yerleşkesi’nin yağmur suyu hasadı sistemi giderlerinin karşılandığı TC Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan proje desteği almaya hak kazanmıştır.
Yerleşkelerimizde içme suyu, Büyükşehir Belediyesi Kanununa göre İZSU tarafından sağlanmaktadır. Su iyi arıtılır ve içilebilir durumdadır. İZSU’ya göre şebekeye beslenen suyun %41,2’si barajlardan sağlanmaktadır.
Üniversite kampüslerinde bahçe sulamada damlama sistemleri kullanılmakta ve bu sayede su tasarrufu sağlanmaktadır. DEU’nun, yeraltı suyunu beslemek için yağmur suyu sızması için uygun olan kampüs alanlarını korumaya yönelik bir politikası vardır. Şu anda, su emme için uygun alan, toplam kampüs alanının %78’idir.
Su tasarruflu cihazların kullanımı
DEÜ kampüslerinde optik sensörlü musluklar ve pisuarlar, üst kademeli tuvalet sifonları ve bas-doldur su kaynakları kampüslerimizde yaygın olarak kullanılmaktadır. Geçmişte yapılan binalarda eski armatürler sürekli olarak yenileri ile değiştirilmekte ve tüm yeni binalarda akıllı bina uygulamaları kapsamında bu cihazlar kullanılmaktadır. Bu sayede gereksiz su tüketiminin önüne geçilmekte ve kampüs genelinde su tasarrufu sağlanmaktadır.
Tuvaletlerde çift kademeli sistem ile su tahliyesi sağlayan rezervuarlar tercih edilmektedir. Bu da gereksiz su kullanımının önüne geçmekte ve üniversite genelinde su tasarrufu sağlamaktadır.
Harekete Duyarlı Musluklar
Kampüslerde Çift Kademeli Rezervuar Sistemleri
Arıtılmış su kullanımı
İzmir’in içme suyu, yer altı su kaynakları (derin kuyular) ve yüzeysel su kaynaklarından (barajlar, kaynak suları) sağlanmaktadır. İzmir genelinde 7 adet içme suyu arıtma tesisi bulunmakta ve bu kaynaklardan çıkan içme suları arıtılarak şehir şebekesine verilmektedir. Dokuz Eylül Üniversitesi kampüsleri kentsel alanlarda yer aldığından kampüslerde kullanılan su bu tesislerden gelen arıtılmış sudur.
DEU Üniversitesi kampüslerinin çoğu şehrin güney aksında yer almaktadır. Bu kampüslerin tamamı Tahtalı İçmesuyu Arıtma Tesisinde arıtıldıktan sonra şebekeye verilen suyu tüketmektedir. Tahtalı İçmesuyu Arıtma Tesisi 520.000 m3/gün kapasiteli 1.250 kVA kurulu güce sahip olup, Tahtalı baraj gölünden alınan suyun içme suyu standartlarına uygun olarak arıtılmasını sağlamaktadır. Tesis, havalandırma, hızlı karıştırma, durultucular, hızlı kum filtreleri, klorlama, çamur yoğunlaştırma ve susuzlaştırma, arıtılmış su tankı ve klor temas tankı ünitelerinden oluşmaktadır. 15 Temmuz Sağlık ve Sanat Yerleşkesine beslenen su, Balçova Barajı İçmesuyu Arıtma tesisinde arıtılan sudur. 70.000 m3/gün kapasiteli Balçova İçmesuyu Arıtma Tesisi’nde havalandırma, ön klorlama, kum filtreleri, filtre su deposu ve son klorlama üniteleri bulunmaktadır.
Bu arıtma tesisleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Başkanlığı (İZSU) tarafından işletilmektedir. Arıtma tesislerinden şebekeye verilen arıtılmış suyun kalitesi TS 266 içme suyu kalite standardına uygundur. Tesislerde belirli noktalardan alınan numunelerin analizleri İZSU (İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü) Laboratuvar Şube Müdürlüğü’nün akredite merkez laboratuvarlarında ve Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Enstitüsü laboratuvarlarında periyodik olarak yapılmaktadır.
Kampüslerdeki su kirliliği kontrolü
DEÜ, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından arıtılan şebeke suyunu kullanmaktadır. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde su kullanımının yoğun olduğu birimlerde (yemekhane, hastane, çamaşırhane) su ve atık su analizleri belli aralıklarla yapılmaktadır. Üniversitemiz Çevre Mühendisliği Bölümü’nün ilgili laboratuvarlarında kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmakta ve Rektörlüğe raporlanmaktadır.